Kruispunt-gebouw open voor vluchtelingen

Kruispunt is een open en gastvrije kerk en dat willen we uitstralen met ons gebouw. Iedereen is er welkom. Vanaf deze week hopen we dat nog concreter te maken, door tijdelijk opvang te bieden aan vluchtelingen. Dat doen we door ons kerkgebouw open te stellen, maar ook door ons als gemeenteleden en vrijwilligers in te zetten. Op deze pagina lees je meer daarover.

Waarom we meedoen
Je hebt het nieuws ongetwijfeld gezien: veel mensen hebben geen onderdak in Ter Apel. Wij geloven dat we mogen delen van onze overvloed en mensen helpen die hulp nodig hebben. We hoefden dan ook niet lang na te denken toen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Stichting INLIA met deze hulpvraag bij onze diaconie aanklopten. Samen met de kerken in Vathorst willen we er voor de vluchtelingen zijn. De stichting zorgt voor bedden, tijdelijke douches, een noodarts, etc. Wij zorgen voor onderdak en ondersteuning.

Ons kerkgebouw  
We stellen vier lokalen boven in ons kerkgebouw ter beschikking voor noodopvang. Daar is ruimte voor circa 40 vluchtelingen. In eerste instantie doen we dit van 20 september tot 14 oktober. De komende periode zal er daardoor meer activiteit in en rond ons kerkgebouw zijn, ook ’s avonds. De bovenzalen kunnen tijdelijk niet gebruikt worden, maar de kerkdiensten zullen gewoon doorgaan.

Onze gemeenteleden en vrijwilligers
Alleen samen met elkaar en met God kunnen we de opvang mogelijk te maken. De komende periode zetten gemeenteleden en vrijwilligers zich in om te helpen. Ook jij kunt helpen. Wil jij een van onderstaande taken oppakken? Meld je dan aan via diaconie@kruispuntvathorst.nl.

  • Eten verzorgen of koken (ontbijt, lunch, avondeten).
  • Aanwezig zijn in de kerk, als gastheer/gastvrouw. Je bent altijd met z’n tweeën.
  • Klusjes doen, zoals: spullen verhuizen, bedden in elkaar zetten, boodschappen doen.
  • De was doen (vuilniszak ophalen en schone was terugbrengen).
  • Dagbestedingsactiviteiten – wat kun jij bieden?
  • Medische vrijwilligers (verpleegkundigen of artsen).
  • Vertaling & tolk.

We zijn dankbaar dat we de ruimte hebben om deze groep mensen op te vangen. We hopen dat er snel een oplossing is voor hun situatie. Heb je vragen, opmerkingen of wil je graag helpen? Neem contact op via diaconie@kruispuntvathorst.nl.

Update 08-10-2022

We verlengen de opvang t/m uiterlijk 21 oktober 2022
Sinds een paar weken bieden we opvang aan een groep vluchtelingen. Het is bijzonder dat wij als gemeente samen met de buurt deze mensen kunnen helpen en daar zijn we God enorm dankbaar voor.

In eerste instantie zou de opvang van 20 september tot 14 oktober zijn. Deze week hebben we nagedacht over het vervolg en een eventuele verlenging van de opvang. Onder de actieve vrijwilligers (en betrokken buurtbewoners) is een enquête verspreid, omdat hun mening en beschikbaarheid erg belangrijk zijn. De conclusie is dat we de opvang met één week willen verlengen tot en met vrijdag 21 oktober 2022. Daarna gaan de vluchtelingen naar een andere plek, het is nog onbekend waar. In ieder geval stopt de opvangperiode in ons kerkgebouw.

Vervolg voor de vluchtelingen
Vanaf de start was duidelijk dat de opvang in ons kerkgebouw tijdelijk zou zijn. Met deze einddatum bieden we duidelijkheid aan de vrijwilligers en buurtbewoners. Tegelijkertijd voelt het enorm dubbel. Want als de opvang bij Kruispunt stopt, begint een periode van onduidelijkheid en onzekerheid voor de mensen die nu onze gasten zijn. We hebben dat ook met hen besproken. Een aantal gezinnen met kleine kinderen en/of medische zorgen heeft al een meer langdurige vervolgplek gekregen. We zullen het COA en stichting INLIA vragen om ook voor onze andere gasten te zoeken naar een vervolgplek waar zij hun asielprocedure kunnen voortzetten.

Heb je vragen, opmerkingen of wil je graag De komende twee weken nog helpen? Neem dan contact op via diaconie@kruispuntvathorst.nl